Înainte de a merge la interviuri, învinge-ți frica cea mai mare pe care o ai cu privire la job! Altfel, ea îți va ieși în față la interviu sau la următorul job! Să îți explic ce vreau să spun!
Oamenii acționează din două motive: fie pentru că doresc să evite o suferință, fie deoarece doresc să obțină o satisfacție. Când îți cauți un nou job, ai niște iluzii, sau așteptări, și, implicit, niște temeri. Acestea sunt legate de experiențele tale anterioare! Cu siguranță vrei să eviți, pe viitor, ceea ce te-a deranjat la joburi anterioare sau la cel actual.
La interviu vei lua cu tine emoții rămase din trecut. Eu le numesc bruiaje (mentale și emoționale). Ele vor apărea în timp ce tu vorbești sau interacționezi cu recruiterul.
Știi vorba aceea: ”De ce îți e frică, nu scapi”? Ei bine, așa e” Temerile tale cele mai mari se vor materializa. Vei avea cel puțin un motiv de nemulțumire sau dezamăgire, atât la interviu cât și la jobul următor.
Cum să-ți învingi frica cea mai mare cu privire la job, înainte de interviu și înainte de un nou job?
Hai să vedem!
CE A RĂMAS NEREZOLVAT SE VA REPETA
Tu vrei să pleci de la jobul actual deoarece te deranjează ceva:
- cuvântul tău nu are suficientă autoritate în fața altora,
- ești copleșit de sarcini, managerii sau colegii fac presiuni de orice natură asupra ta,
- nu primești promovarea dorită,
- nu ești lăsat să te dezvolți profesional, prestezi alt tip de activitate decât cel pentru care te-ai angajat,
- simți agresivitatea sau indiferența colegilor tăi și nu te simți acceptat,
- ai o echipă greu de gestionat, care îți contestă autoritatea de șef.
Astfel de situații te pot consuma emoțional și mental. În încercarea ta de a face față provocărilor profesionale, ajungi în punctul în care vrei să eviți disconfortul provocat. Și speri că la un nou job va fi mai bine.
Da, poate fi mai bine și va fi, cu siguranță! Viața evoluează mereu, se întâmplă pentru tine și îți va aduce ceva mai bun. Doar că, dacă nu ți-ai depășit provocarea actuală, ea va reveni sub o altă formă, la următorul job. Și apoi la următorul și la următorul! Să îți dau un exemplu:
Marius ( nu e numele său real): – Bună ziua, aș fi interesat de postul de Recepționer.
Recruiterul (eu): – Bună ziua! Ce ați mai lucrat până acum sau ce lucrați?
Marius: Sunt șef de magazin. Lucrez în retail.
Recruiter: Și de ce ați dori să mergeți pe un post de nivel inferior, ca cel de recepționer?
Marius: Doamnă, e greu cu oamenii aceștia. Aș dori mai puțină responsabilitate, cel puțin un timp.
Recruiter: Înțeleg că ați obosit să coordonați oamenii! E normal! Coordonarea oamenilor poate fi epuizantă uneori. Poate v-ar prinde bine puțină odihnă? Și liderii au nevoie de un răgaz. Au nevoie să se regrupeze, să își regândească strategia și apoi să încerce noi metode cu oamenii!
Marius: Nu știu ce să zic. Parcă aș încerca și altceva.
Recruiter: Ați clădit totuși ceva în acești ani, pe poziția dvs., corect?
Marius: Da, am câțiva ani buni de lucru în această poziție.
Recruiter: Și ați lăsa tot ce ați construit să mergeți pe un nivel inferior, chiar plătit mai puțin? Pentru postul de recepționer veți câștiga lunar în jur de X lei.
Marius: Da, e cam puțin.
Recruiter: Responsabilitățile aduc beneficii și vin la pachet cu provocări. Poate aveți nevoie doar de un training, să învățați noi competențe de a gestiona oamenii. Sau poate aveți nevoie să știți de la HR ce instrumente interne puteți folosi pentru o relație corectă cu angajații.
Marius: Da, așa este. Mă voi gândi la ce mi-ați spus. Mulțumesc.
Care este frica lui Marius?
Că nu este suficient de bun ca manager sau ca lider? Că nu știe sau nu poate să-i motiveze pe oamenii din echipa sa? Că nu mai are soluții în privința organizării oamenilor? El are o frică legată de abilitățile sale de lider. Pe care și le poate dezvolta sau șlefui. Dacă se pune în starea corectă.
Marius are nevoie să se odihnească, să se liniștească, să intre din nou în starea de motivație și de dorință . Apoi să acționeze cu o strategie nouă. Dacă nu ar face acest lucru acum, la următorul job se va confrunta cu una din cele două frici ale sale:
- Frica de a i se reduce salariul și pachetul de beneficii pe care îl are acum.
- Teama că nu e capabil să gestioneze oamenii în mod eficient.
Cum se va întampla asta?
La interviuri i se vor prezenta joburi sub nivelul său de competență și potențial și el va accepte din frică. Sau i se pot oferi noi șanse de promovare și dacă acceptă este foarte probabil să ajungă în exact aceeași situație anterioară.
Din fericire, Marius s-a odihnit, și-a reanalizat motivația, și-a recâștigat încrederea în ce poate el să facă. A renunțat să mai caute joburi sub nivelul său de competență. A fost deschis în fața provocării și a fost dispus să încerce noi metode de gestionare a oamenilor. Așa că a obținut un post nou, într-o altă companie. Este din nou șef de magazin, cu siguranță va lua noul job de unde l-a lăsat pe anteriorul, dar o va face cu altă perspectivă și altă atitudine. De învingător!
Frica ta cea mai mare nu dispare! Până când te decizi să o privești în față și să o înfrunți! Așa că te întreb: care este frica ta cea mai mare? Ești hotărât să o învingi?
ÎNVINGE-ȚI FRICA ÎNAINTE DE INTERVIU
Să vedem ce poți face concret. Înainte de a merge la interviuri, clarifică relația și poziția ta față de jobul și sistemul actual în care ești. Întreabă-te:
- Este ceva ce mă deranjează la jobul actual?
- Este ceva ce mă rețin să fac sau să spun la jobul actual?
- Vreau să scap de ceva anume de aici?
După ce vei găsi răspunsul, ai provocarea în fața ta:
Cum poți face asta, de exemplu:
- Dacă te deranjează faptul că, mai nou, ți se cere să stai peste program, atunci învață ASERTIVITATEA!
- Comunică clar ce îți dorești și ce te deranjează!
- Ești în limitele contractului tău legal și a legislației!
- Cere ce îți dorești sau ajungi la o negociere convenabilă ambelor părți!
- Ești dispus să faci ore suplimentare din când în când. Atunci cere ceva angajatorului să simți că este echitabil! Pot fi ore de învoire în alte zile ( când ai nevoie pentru copil, plata orelor suplimentare, bonus, etc).
2. Dacă ai discuții dificile (cu colegii tăi, subordonați, colegi, superiori) învață să le reduci impactul emoțional și mental asupra ta.
- Poți să îți dezvolți noi abilități: managementul conflictelor, gestionarea oamenilor dificili, managementul performanței, managementul stakeholderilor, reziliență, agilitate emoțională.
- Poți să îți dezvolți iubirea de sine, astfel încât să te protejezi psihologic și emoțional.
- Poți să înveți mai bine managementul resurselor umane ( oferire feedback, comunicarea cu angajați demotivați).
- Poți să cunoști mai bine procedurile companiei, drepturile tale și cum ești protejat la locul de muncă.
- Ai la dispoziție departamentul de resurse umane dar și traineri, consilieri pentru dezvoltare personală, coach-i sau materiale de studiu individual.
Nu lăsa nicio provocare neînfruntată! Ia taurul de coarne și stăpânește-l! Găsește calea prin care îți e și ție bine și angajatorului! Fii corect dar protejează-te!
ÎNVINGE-ȚI FRICA ÎN TIMPUL INTERVIULUI
Ai făcut tot ce a depins de tine să nu trăiești în stres emoțional! Ai încercat să rezolvi la actualul job tot ce te deranjează. Cu toate acestea, decizi că ai nevoie de o schimbare profesională. Poți fi epuizat emoțional, încât să nu te mai motiveze nimic la actualul job. Vrei să vezi alți oameni, alt stil de lucru. Începi să îți cauți alt job și să participi la interviuri.
Dar știi cum e! Cine s-a ars odată, suflă și în iaurt, nu? Așa că, vei merge la interviuri cu toate sistemele tale de apărare activate! Să nu cumva să se repete ce ai pătimit la jobul anterior! Ce faci?
- Îți faci temele, îți definești cele 3 criterii importante după care îți selectezi angajatorul și jobul.
- Verifici în interviu care sunt provocările noului mediu și dacă este cumva vreo urmă de ce a fost anterior.
- Îți definești ceea ce dorești să se întâmple și păstrezi un ton optimist în interviu.
Frica ta poate fi liniștită cu ajutorul rațiunii! Poți să-i spui sistemului tău de apărare:
ÎNVINGE-ȚI FRICA DUPĂ INTERVIU
Nu uita! De ce ți-e frică, nu scapi! Dacă ai vrut cu tot dinadinsul să eviți ceva, exact acel lucru va mai ieși odată în calea ta, la următorul job! Asta așa, doar pentru a te verifica dacă ești acum suficient de pregătit să-i faci față!
Este momentul în care majoritatea dintre noi ne simțim dezamăgiți!
Nu cred că există om care să nu aibă moment de nemulțumire, dezamăgire, îndoială cu privire la un nou job în care a venit! Face parte din firea umană să ne reanalizăm deciziile, să ne gândim dacă am ales bine sau nu.
În plus, senzația de disconfort anunță următoarea provocare pe care o avem de înfruntat! E ca un training permanent în care suntem: fiecare nivel se anunță cu provocarea lui. În fața lui, avem de decis ce tip de gândire adoptăm: de victimă (”Iar mi se întămplă asta! Iar am un șef care nu ascultă ce am de zis!”) sau gândire de învingător (”Iar am o dificultate în față. Ce resurse am deja, pe care le pot folosi? E momentul unei noi strategii?”) Dacă mi-am întărit încrederea în mine și mi-am exersat reziliența (psihică și emoțională) atunci voi avea încredere că sunt echipat suficient pentru a face față oricărei situații noi.
ÎN LOC DE CONCLUZII
Deși sunt de părere că optimismul ne poate ajuta să purtăm conversații constructive în interviu, recomand moderația. Cred că e sănătos pentru ambele părți, angajator și candidat, să-și pondereze așteptările. Orice pe lumea asta are două componente, și una pozitivă, și una negativă, un ying și un yang.
Haideți să fim realiști! Angajatorii vor fi dezamăgiți, la un moment dat, de noii lor angajați! Sau cel puțin se vor îndoi de capacitățile lor! Iar noii angajați vor fi, la fel, la un moment dat, nemulțumiți de angajatorul lor.
Așa e viața! Așa sunt relațiile! Important este felul în care gestionăm aceste momente. Le discutăm, ne reanalizăm așteptările, ne dăm feedback reciproc și alegem ce facem mai departe?
E ca în relațiile de dragoste! Atașamentul poate fi întărit sau slăbit, nu de către situațiile, în sine, prin care trec cei doi, ci de modul în care le gestionează. Și în final, totul se va rezuma la alegeri. Tu ce alegi să faci cu frica ta cea mai mare, legat[ de un job?
Dacă încă nu știi care îți e comportamentul pe care îl repeți la fiecare job, de ce anume fugi, programează-te pentru o ședință de consiliere profesională. Învață să lucrezi cu emoțiile tale! Să le descifrezi mesajele!
#dezvoltareprofesionala, #obstacole profesionale, #emotiilecaobstacole, #invingefrica