Blog

Ce înseamnă ”Mindfulness”?

  

Trăiești în prezent?

Ai experimentat vreodată depresie, anxietate, imunitate scăzute, probleme gastro-intestinale, probleme cu somnul? Da? Stai liniștit(ă), am trecut și eu prin asemenea episoade. Viața pe care o trăim este rapidă, grăbită și de multe ori nu reușim să facem față acestei viteze.

    Zilnic ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în trecut sau la ceea ce se poate întâmpla în viitor. Ancorarea în trecut poate cauza depresie, iar imaginarea unor scene negative care se pot desfășura în viitor poate cauza anxietate. Crede-mă, nu vrei să trăiești în aceste două stări care te seacă de energie.

   Cu toții trecem prin faze asemănătoare, cu toții avem perioade dificile. Auzim des fraze precum ,,Trăiește-ți viața!’’, ,,Trăiește momentul!’’, ,,Hai să mai trăim și în momentul prezent!’’ Întrebarea este ,,Tu faci asta cu adevărat ?’’ Chiar trăiești în prezent cu toată ființa ta sau ești în prezent doar cu corpul, iar mintea îți este plecată la ziua de mâine sau la ziua de ieri.

Ce este ”Mindfulness”?

   Din fericire, există un remediu rapid și eficient pentru gândurile mai puțin plăcute care ne dau târcoale. Vreau să îți prezint o practică ușoară care pe mine, personal, m-a ajutat enorm. Există unele lucruri care sunt eficiente pentru anumiți oameni și pentru alții nu, dar acest lucru este BENEFIC PENTRU TOȚI! Este vorba despre MINDFULNESS.

   Mindfulness înseamnă conștientizarea momentului, a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător. Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le eticheta ca fiind „bune” sau „rele”. În prezent, această practică este cercetată de către oamenii de știință și s-a dovedit a fi un element principal în reducerea stresului și în funcționarea starea de bine în general.

De ce să practici Mindfulness?

Practicând am observat câte beneficii de care ai putea profita și tu, printre care:

  • Reducerea stresului,
  • Reducere depresiei,
  • Îmbunătățirea sistemului imunitar,
  • Îmbunătățirea memoriei, capacității de învățare,
  • Îmbunătățirea clarității și concentrării atenției,
  • Îmbunătățirea somnului,
  • Îmbunătățirea stimei de sine,
  • Reducerea furiei, geloziei, mândriei etc.

Cum trăiești mindful?

Îți voi dezvălui câteva lucruri cu care am început și cu care poți începe și tu pentru această practică miraculoasă:

  • Acordă atenție respirației, mai ales când simți emoții intense. Te va ajuta să le reduci și să te eliberezi;
  • Observă ce simți pe moment, vizual, sunete, mirosuri, lucruri care de obicei îți scapă din aria conștientizării. Simte cum bate vântul, simte soarele că te mângâie călduros, simte gustul mâncării, culorile acesteia, simte mirosul cafelei/ceaiului, simte ceea ce se întâmplă în jurul tău.;
  • Amintește-ți că gândurile și emoțiile sunt trecătoare și ele nu te definesc ca persoană. Tu nu ești frica pe care o simți, nu ești anxietatea pe care o ai. Ești o persoană care simte frică, anxietate.
  • Analizează senzațiile fizice ale corpului tău: cum se simte apa pe piele, cum se simte corpul în scaun, cum se simte mâncarea când o mesteci, simte mirosul parfumului pe care îl folosești. etc.

Printre exerciții de Mindfulness, se găsesc și anumite tipuri de meditații: meditația de scanare a corpului, meditație în mers, meditație pentru trăirea în momentul prezent și multe altele

S-ar putea să fi sceptic(ă) la început, să crezi că este o prostie. La fel credeam și eu, dar i-am acordat o șansă acestei practici și nu îmi pot imagina viața fără mindfulness. Te provoc să îi acorzi o șansă!

,,Să trăiești în prezent înseamnă să lași în urmă trecutul și să nu aștepți viitorul. Înseamnă să trăiești viața în mod conștient și să îți dai seama că fiecare moment în care respiri este un dar.” -Oprah Winfrey