Blog

Când pacea dispare – cum facem față stresului?

gestionare stres

Prima zi când am auzit că a început războiul! Nu am fost bună de nimic! Noi, cei din generația mea, am auzit de războaie dar nu am trecut prin ele! Așa că, șoc! Se întâmplă! Pacea dispare! Și nu îmi doresc asta! Sunt idealistă și tot visez la relații armonioase și înțelegere! Îmi place să le vorbesc altora despre comunicare nonviolentă, asertivitate. Așa că nu mă bucur deloc când aud vești despre război! Sunt sigură că nici voi! În plus, știu că stresul zilnic era deja un inamic al multora! Acum, au apărut griji în plus: Anxietatea, Teama.

Ce facem acum? Cum gestionăm neprevăzutul? Și cum ne protejăm pacea interioară?

Sistemele de avertizare și de supraviețuire

Când auzim astfel de vești care ne pot schimba viața complet, prima reacție este blocajul. Statul pe loc! Nu te poți concentra, nu te gândești la altceva, te miri că așa ceva este posibil, negi realitatea. E normal. Suntem creați cu un sistem de avertizare, psihic și emoțional care anunță: ”atenție pericol, pentru tine și familia ta” și cu unul de supraviețuire care caută: ”ce e de făcut, ce poți face să te salvezi?”. Cel mai bine este să nu ignori semnalele sau informările de avertizare. Uneori pot fi mesaje false, însă e mai bine să le iei în seamă și să fie bine ulterior, decât să le ignori și să riști grav!

Așa că, ce poți face atunci când simți că tot corpul tău e copleșit de frică și de îngrijorare?

Ascultă-ți emoțiile și gândurile!

În primul rând, acordă-ți puțin timp, dacă este posibil! Vorbim de noi, cei care suntem, deocamdată, în afara unei zone de conflict. Faptul de a-ți acorda timp să scoți la suprafață toate emoțiile și gândurile pe care le ai și să le asculți mesajele, este esențial. Văd oameni care persistă în uimire și întreabă la nesfârșit: ”cum de s-a putut întâmpla așa ceva, un război în aceste timpuri?” Nu ajută la nimic să negăm realitatea! Cu cât o acceptăm mai repede, cu atât mai bine va fi pentru adaptarea noastră la circumstanțe. Așa că, treci la următoarele sondări: ce simți, ce gândești, de ce îți e frică, ce ai vrea să faci?

Scoate din tine încărcătura emoțională și psihică! Vorbește cu cineva, astfel încât anxietatea ta să se diminueze. Văzând că și alții sunt îngrijorați sau aflând despre ce fac alții, nu te vei simți izolat(ă) sau singur(ă) și vei accepta mai ușor normalitatea emoțiilor și îngrijorărilor tale!

Care sunt persoanele la care poți apela, atunci când anxietatea te copleșește?

Acționează!

Acționează! După ce te-ai liniștit, e nevoie să treci la acțiune. Probabil că îți vezi altfel viața acum, după ce războiul a devenit o realitate, când se anunță probleme economice, inflație crescută sau creșterea prețului de combustibil. Prioritățile noastre se schimbă în situații de criză. Deseori, ne simțim nepregătiți și uneori suntem.

Cu ceva timp în urmă, aveam pregătit în casă un rucsac pentru plecări de urgență. Apoi am tot început să folosesc produsele din el și până la urmă rucsacul a dispărut. Cam așa se obișnuiește omul cu siguranța și pierde din vedere faptul că pericolul, sau urgența, vin neanunțate!

Dacă vrei să îți pregătești un rucsac de urgență, vei găsi o listă minimală cu ce ar trebui să conțină el, pe acest site, aici, sau una mai complexă, aici.

Ce mai poți face? Poți căuta modalități de a-i sprijini pe alții! Dacă te îngrijorezi cu privire la viața celor care sunt în țara afectată de război, de exemplu Ucraina, în prezent, ai putea să:

  • te rogi pentru ucrainieni, pentru pace,
  • să găsești asociații sau fundații care le oferă ajutoare refugiaților veniți în țara ta,
  • să citești pe platforme de socializare ce tip de ajutor oferă alții și vezi dacă rezonează cu tine și vrei și tu să faci acel lucru.

Ce poți face, azi, pentru alții?

Planifică!

Fă alte planuri de supraviețuire sau de adaptare la situație! Pot fi planuri referitoare la integritatea fizică a ta și a familiei tale: unde v-ați putea duce în caz de război, cutremur, etc. Cum ați acționa rapid? Ce ați putea pregăti încă de pe acum, pentru eventualitatea unei evacuări? Pot fi alte planuri legate de situația ta economică: cum poți acționa pentru a reduce efectele inflației? Dacă prețurile la alimente vor crește, cum deja au făcut-o, cum te vei asigura că îți sunt suficienți banii câștigați sau fondurile de rezervă? Ce altceva mai poți face pentru a te proteja?

Această metodă te va ajuta să:

  • îi transmiți creierului tău că te pregătești de pericol, astfel îl liniștești,
  • îți calmezi emoțiile, care sunt detensionate prin acțiune concretă,
  • analizezi scenariile cele mai rele și astfel să îți învingi fricile prin rațiune.

În terapiile cognitiv-comportamentale există tehnica întrebării:

Care ar fi cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple?

Aceasta este completată de altele, ajutătoare: Și de ce ar fi important pentru tine? Și ce ai simți? Și dacă se întâmplă, ce vei face? Și ce ai putea face încă de pe acum? Aceste întrebări te duc în viitor, locul de care e legată anxietatea și, apoi, te readuc în prezent, locul de unde o poți ține sub control.

Comitet de familie

Dacă ești cap de familie, e bine să discuți aceste lucruri cu membrii familiei tale, astfel veți simți că acționați împreună și veți fi mai liniștiți că nu sunteți singuri. Iată o idee de activitate:

Adunarea ”Comitetului de urgență al familiei X”

Tatăl convoacă toată familia la o adunare în care își vor putea împărtăși îngrijorările cu privire la situația actuală, se vor încuraja reciproc și apoi vor căuta diverse metode pentru a se adapta și pregăti fizic, emoțional, mental sau financiar pentru câteva scenarii. tatăl va gândi scenariile, familia le poate completa. fiecare își va aduce contribuția cu cel puțin o idee: de economisire, reducere a cheltuielilor, pregătire rucsac, ordine în documente, orice alte acțiuni alese.

Rămâi în prezent!

Așadar, lista de pași esențiali care să te ajute să faci față stresului când pacea dispare ar fi:

  • acceptă și ascultă-ți emoțiile,
  • acționează rapid pentru tine și pentru alții,
  • planifică acțiuni viitoare în baza unor posibile scenarii,
  • rămâi în prezent.

Alege cu grijă site-urile de pe care te vei informa cu privire la situația actuală și, pe cât posibil, limitează timpul petrecut în fața știrilor. Stai mai mult în prezent decât în trecut și acționează cu mintea la viitor.

A sta în prezent înseamnă și a vedea lucrurile bune din viața ta, în acest moment. Dacă ești în siguranță acum, într-un loc ferit de conflicte, reamintește-ți!

În prezent, aici și acum sunt bine! În țara în care locuiesc, acum este pace! În orașul meu, este pace! Sunt în siguranță!

Să ne protejăm copii!

Această liniștire este esențială pentru COPII! Stresul pe care îl pot resimți ei este invizibil dar enorm! Copiii noștri au nevoie să fie protejați și să li se reamintească că cineva are grijă de ei. La fel, copiii pot fi îngrijorați cu privire la situația altor copiii sau adulți din țara respectivă, de exemplu Ucraina, în prezent. Aici, un părinte va avea nevoie de tact și de discernământ cu privire la ce informații îi va comunica copilului.

Mă uitasem la un filmulet cu un tată care își lua rămas bun de la fetița lui, la plecarea pe front. Mi s-a rupt inima și am început să plâng, știind că există riscul să nu se mai vadă niciodată! Nu i l-am arătat fetiței mele! Haideți să ne protejăm copiii! Sistemele lor emoționale și mentale încă nu sunt maturizate, cu mecanisme dezvoltate pentru a înfrunta traumele.

Să facem față neprevăzutului!

Ne stresează maxim acest neprevăzut! Înainte să apară, când sosește și după ce trece! Dar, ce să-i facem, este parte din viață! Iar viața nu este sub controlul nostru! Unele lucruri sunt, iar atâta timp cât suntem în viață, putem acționa asupra lor! Da, putem face tot ce depinde de noi astfel încât:

  • să anticipăm riscuri și pericole,
  • să ne pregătim pentru ele cu planuri de acțiune,
  • să trecem prin ele cu curaj.

Nimic nu ne garantează că va fi cum am anticipat sau am plănuit. Dar faptul că acționăm concret, ne dă o stare de bine, de control relativ, ceea ce ne ajută să rămânem funcționali și să nu cădem în depresii.

Avem nevoie, totodată, să ne dezvoltăm noi competențe: încredere în viață, în bine, în reușită, în noi, perseverență, consecvență, reziliență. Pe unele din acestea ni le întărim și dezvoltăm exact atunci când trecem prin situații neprevăzute!Rămânem cu o încredere pe care o simțim: că putem face față situațiilor, atâta timp cât avem creierul intact, suntem sănătoși fizic și în siguranță psihică și emoțională. Istoria ne-a furnizat exemple de oameni greu încercați, la Auschwitz, în închisori, și care au rezistat. Atâta timp cât încă suntem în viață, mai este speranță!

Să transmitem pace din noi!

Nu renunțați să căutați idei să vă protejați viața și pe cei dragi! Căutați pacea în interiorul vostru astfel încât din noi spre lume să nu transmitem violență, ci blândețe! Aveți grijă de copiii, dar și de voi adulții! Anticipați riscuri dar nu trăiți doar cu teamă! Credeți în Dumnezeu, dacă sunteți credincioși! Sau în binele care învinge mereu răul!

Și credeți și în voi! Că puteți face față neprevăzutului, cu aceleași resurse cu care ați făcut față și zilei de azi, pe care nu ați știut-o dinainte, și celor anterioare, care au fost la fel de necunoscute!

Nu îmi va fi teamă. Frica este cea care ucide mintea. Frica este moartea măruntă care aduce distrugerea totală.

Îmi voi infrunta frica. Îi voi da voie să treacă peste mine și prin mine.

Şi, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior şi voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai rămâne nimic.

Voi rămâne doar eu. – Dune, Franc Herbert