Ca angajator, când îți alegi o agenție de recrutare ai putea urmări câteva criterii precum cele de mai jos:
- Să fie o agenție care e nișată pe posturile pentru care vrei tu să recrutezi.
- Dacă nu au mai angajat până acum în domeniul tău, să aibă totuși o afinitate față de activitatea ta sau față de felul în care faci tu business.
- Să te înțelegi cu ușurință cu oamenii din acea agenție, chiar dacă limbajele profesionale folosite sunt diferite.
Să le luăm pe rând:
- Când agenția e nișată, înseamnă că deja a făcut cercetarea și știe cum să atragă oamenii din domeniul respectiv. Știe cum se numesc titlurile lor, cum gândesc, ce stil de lucru au. Știe ce cuvinte să folosească în mesajele de atragere a candidaților. Sau are o rețea de candidați din domeniul respectiv. De exemplu, când ne-am gândit la direcția pe care să ne nișăm am preferat: servicii financiare ( contabilitate, finanțe, asigurări), resurse umane și posturi cu limbi străine ( engleză și franceză). Nu spunem nu nici proiectelor care ne provoacă, doar să fim parteneri asumați, de ambele părți.
- Aici o zicem direct: ”Dacă tu ești laborator de prăjituri și recrutorul nu mănâncă prăjituri, sau, mai rău, are ceva împotriva lor, aș zice să nu-l angajezi să recruteze pentru tine.” Cum ar putea promova ceva, fiind în conflict cu el însuși? Uneori am recrutat, deși nu am cunoscut domeniul. Dar am rezonat cumva cu el. Am înțeles sau am apreciat munca acelor oameni. Altfel nu am putea lucra un proiect de recrutare, în care nu credem.
- Azi am avut o discuție cu un potențial client. Ne place la el așa: că vrea să-și dezvolte businessul în toată țara. Că e flexibil și vrea câștiguri și pentru angajat, în funcție de rezultate, bineînțeles. Că are o legătură cu o companie mai mare, franceză. Toate astea se leagă de valorile și interesele noastre: dezvoltare, satisfacție profesională, franceză. Deci chiar ne-ar plăcea să-i găsim candidați potriviți. PS: Postul este de Reprezentant Vânzări. Dar cred că vom adăuga și această categorie pe lista elementelor noastre de nișă!
Știm că nu e ușor să-ți alegi agenția căreia să-i dai proiecte de recrutare!
Poate ai avut deja dezamăgiri. Dacă vrei să-ți lărgești baza de colaboratori pe recrutare, nu vei putea evita complet testarea colaboratorilor. Însă poți face această testare într-un mod agreat de ambele părți:
- unele agenții sunt dispuse ca, la primul proiect, să lucreze pe success fee, ca tu să le testezi,
- alte agenții îți propun o colaborare de 2 săptămâni, cu sau fără exclusivitate acordată lor, tot așa, pentru a-ți prezenta câțiva candidați ( agenția îți poate propune să plătești tu cel puțin parțial costurile de promovare a anunțurilor),
- alte agenții de recrutare au candidați de recomandat, din baza lor de date. Ai putea fi deschis, ca angajator, și la astfel de recomandări, să vezi ce tip de candidați îți propune agenția, dacă a înțeles profilul tău, sau dacă aceștia se încadrează în bugetul tău. E și acesta un mod de a testa o eventuală interacțiune mai frecventă cu respectivii recrutori.
Dacă nimic din cele de mai sus nu îți clarifică decizia, mergi pe feeling. Urmează-ți instinctul de la început, dacă ai vorbit pe aceeași lungime de undă cu recrutorul, sunt șanse mari să vă înțelegeți și ulterior, indiferent ce obstacole veți avea în recrutare.