Cu cât îți este mai clar la început ce cauți la următorul job, cu atât vei reduce numărul experiențelor profesionale negative, repetate.
Tu îți cunoști cel mai bine criteriile după care îți selectezi jobul. E datoria ta să le comunici angajatorului și să verifici că jobul dorit ți le va îndeplini, înainte de acceptarea ofertei de angajare.
Rolul evaluatorului sau recruiterului este să verifice dacă tu îndeplinești criteriile sale. Atunci când și tu îți faci partea, și verifici dacă jobul se potrivește criteriilor tale, este și mai bine. Vă întâlniți la mijloc la masa negocierilor și creșteți șansele ca viitoarea colaborare să fie una clară și avantajoasă reciproc.
Cum se vede că nu ai claritate?
Ți-e greu să alegi doar trei criterii esențiale pentru jobul tău! Spui angajatorului că ești flexibil și deschis la mai multe variante sau joburi.
Sigur, poți să rămâi flexibil ( ca atitudine mentală), însă atunci când rostești cuvintele, în interviu, rămâi concis, dă indicații clare angajatorului, spune-i ce ai vrea tu să facă el cu tine.
Să luăm exemple concrete
Dacă încă nu îți e clar, iată două exemple. Alege tu variantele AȘA DA, AȘA NU!
Exemplul 1:
1) Am o experiență foarte vastă, am făcut de toate în domeniul meu până acum, pot să mă pliez pe foarte multe roluri, depinde ce aveți dvs. disponibil ( iar în minte, te gândești: aș vrea să văd ce joburi aveți, să mi-l dați pe cel mai bine plătit, deși, în situația în care sunt acum, aș putea accepta și unul sub nivelul meu).
2) Experiența mea este vastă, într-adevăr. M-aș putea plia pe foarte multe roluri însă cel mai mult mi-ar plăcea să mă implic într-un proiect de implementare de noi softuri. Este și experiența mea cea mai recentă și mi-a plăcut extraordinar de mult să coordonez proiectele. Aveți un astfel de rol disponibil în compania dvs.?
Exemplul 2:
1) Știți, îmi caut o companie serioasă, în care să-mi folosesc experiența și cunoștințele ( iar, în minte, candidatul spune: adică să vă respectați promisiunile și să nu mă puneți să fac ilegalități! 😒).
2) (Reformularea) Pentru mine este foarte important să lucrez într-o companie care respectă prevederile legale (ex. în domeniul….financiar). Îmi asum responsabilitatea pentru munca mea, însă îmi doresc să lucrez corect. Găsesc un astfel de mediu în compania dvs.?
În concluzie
Sper să îți fie de folos aceste câteva recomandări, pentru a-ți păstra focusul pe obiectivul tău:
👌Alege trei criterii esențiale care te-ar ține motivat la locul respectiv de muncă!
👌 Găsește o modalitate de a le verifica în discuția cu angajatorul!
Nu îți fie teamă că pierzi ceva ce nu se vede: dacă angajatorul te evaluează altfel și s-a gândit la un alt job pentru tine, ți-l va propune el!