”Cum să spun, la interviu, doar ce este relevant? Am multe de povestit!”
Dacă ți-ai pus și tu întrebarea aceasta: ”Cum să spun, la interviu, doar ce este relevant?”, îți spun un mare ”Bravo”! Înseamnă că ți-ai dat seama că ai tendința să vorbești prea mult la interviu! Este normal, într-un fel! Cui nu-i place să vorbească despre proiectele sale, cele în care a investit timp, energie, care i-au adus mulțumire, sau din contra un oarecare tumult emoțional?
Dar, la interviu? Ce anume să alegi din toată experiența ta vastă? Și ce te faci când consideri că nu ți se dă ocazia să îți expui toate punctele forte în interviu?
Pe scurt, nu toate competențele tale sunt relevante pentru recruiter! Și unele nu sunt relevante în prima fază a discuției.
Pentru a rămâne concis și relevant, ai nevoie să știi răspunsul la întrebarea:
Ce caută angajatorul la candidatul pe care și-l dorește?
Să luăm două situații:
SCREENING TELEFONIC
În această etapă, recruiterul vrea să verifice dacă tu corespunzi prin prisma unor criterii esențiale pentru post ( de regulă acestea sunt doar câteva: 3 – 5).
Nu este momentul să detaliezi experiențele tale. Ci să asculți ce îți expune recruiterul, să cauți răspunsul la întrebarea de mai sus și apoi să vorbești, PE SCURT!

INTERVIU
A începe să vorbești în interviu despre ce ai făcut TU, ce realizări ai TU și ce competențe ai TU, înainte de a te asigura cu privire la CE ÎȘI DOREȘTE INTERVIEVATORUL SĂ AFLE DESPRE TINE, este o lipsă de POLITEȚE.
De ce? Intervievatorul este precum o gazdă care te invită în ”casa” lui. Este gata să îți dezvăluie informații din interiorul casei sale și dorește să știe dacă:
- apreciezi ceea ce găsești acolo,
- vei avea grijă de comorile sale,
- vei îmbogăți locul cu o prezență plăcută și cu rezultate bune?
Oare nu este acesta și interesul tău, să convingi că ești o persoană potrivită pentru postul și compania respectivă?
UN COWBOY INTRĂ ÎN ORAȘ!
Dacă intervievatorul te vede precum un cowboy intrat într-un oraș nou, cu pistolul îndreptat către orice se mișcă, dornic să demoleze cu experiența sa tot ce a fost construit de oamenii orașului, să-ți spun ce se va întâmpla? Îți poți da seama singur(ă)! Locuitorii orașului te-ar elimina imediat! Dar tu nu vei ajunge acolo pentru că păzitorul intrării ( recruiterul) este cel care te va proteja și pe tine și liniștea orașului (companiei), dându-ți un răspuns negativ.
Da, asta se întâmplă când vorbești prea mult, când te lauzi exagerat cu realizările, știința și competențele tale și când te miri că acești oameni necunoscuți nu sunt la fel de entuziasmați ca tine de ceea ce scoți tu pe gură!
Pentru a cuceri un oraș nou, nu crezi că o tehnică mai bună ar fi să cunoști locuitorii, să afli ce nevoi au ei și apoi să îi conduci ușor spre noi modalități de a-și realiza dorințele?
În care dintre cele două situații îți va fi mai ușor, cu sprijinul sau fără sprijinul localnicilor?
CUM AFLI CE ESTE RELEVANT?
- Asculți, asculți, asculți! – lași recruiterul să vorbească, când te sună pentru prima oară și vezi ce îl interesează. Screeningul telefonic este realizat pentru a-ți economisi timpul ție, candidatului, și timpul său, al recruiterului,
- Pui întrebări de clarificare – întrebi recruiterul dacă este ceva ce-l interesează în mod special legat de tine și răspunzi scurt și concis,
- Te adaptezi la context și la cadrul discuției – te pregătești cu descrieri ale tale pentru screening telefonic ( maxim 10 minute), interviu (maxim 30 – 40 minute), interviu cu managerul sau evaluatorul competențelor tehnice (maxim 20 minute) – adică exersezi acasă, în fața oglinzii, discursuri scurte și foarte scurte.
CE FACI CU EXPERIENȚA TA VASTĂ?
Da, știu cum este să ai o experiență vastă și să îți dorești să vorbești despre ea. Cel mai potrivit ar fi să povestești cuiva toate realizările de care ești mândru, asta înainte de interviu. Poți chiar recurge la o simulare de interviu. În felul acesta, un consilier în carieră te poate ajuta să extragi doar informațiile relevante pentru jobul la care ai aplicat.
Nu toată experiența ta va fi relevantă pentru jobul sau compania la care aplici! Angajatorul îți poate vedea experiența din CV, însă el poate fi interesat de anumite aspecte critice: cum ai face tu față într-un context atipic, pe care el îl experimentează în companie. Așa că nu e momentul să tragi concluzii pripite. Fii curios să afli ce aspecte îl interesează pe el mai mult și poate nu a regăsit în CV.
Dacă telefonul recruiterului te poate lua pe nepregătite ( deși tu ar trebui să știi oricând ce cauți și care îți sunt 3 competențe cheie pe care vrei să le folosești în următoarea perioadă), pentru interviu ai timp să te pregătești.
Iată cum! Ia anunțul publicat de companie sau fișa de post transmisă de aceștia. Și identifică din descriere:
- competențele cheie dorite de companie,
- rezultatele așteptate de companie,
- aspecte particulare, deosebite, pe care le-ar putea căuta compania și pe care tu le bifezi sau nu ( un anumit tip de experiență, ex. în start-up, un anumit soft, anumite cunoștințe tehnice).
După ce ai analizat bine anunțul, răspunde la întrebarea:
DE CE EȘTI TU POTRIVIT PENTRU ACEST POST?
Hei, hei…. nu într-o poveste lungă, lungă, cu zeci de mii de exemple! Ci în felul următor, cu liniuțe:
SUNT POTRIVIT PENTRU ACEST POST PENTRU CĂ:
1) Am experiență în…… ( ceea ce am văzut că este esențial la dvs.)
2) Am o viziune nonconformistă, care mi-a adus rezultate foarte bune în compania X. Vă pot detalia dacă doriți.
3) Cunosc softul y, care m-a ajutat enorm la compania Y.
Și apoi? Ce faci acum?
TACI, RESPIRI, ASCULȚI!
Nu continui detaliind, de dragul de a te auzi vorbind despre realizările tale și nici de teamă că nu vei mai ajunge să le expui, adică să convingi!
Acum este momentul să arăți RESPECT față de intervievator, să nu-l acaparezi cu TINE și să îl lași să fie GAZDĂ în casa lui, ghidându-ne într-un teritoriu nou. Dă-i voie să dirijeze discuția spre ce îl interesează. Dacă va dori să știe mai multe despre anumite proiecte ale tale, te va întreba.
Și încă ceva: dacă, cumva, nu vei ajunge cu intervievatorul la nivelul de profunzime dorit de tine ( cu condiția ca tu să fi fost concis și relevant), este posibil ca discuția să fie un indicator al mediului organizațional. Când un candidat se potrivește cu mediul, discuția curge lin, parcă în aceeași limbă! Când nu, e o nepotrivire la mijloc.
ÎN CONCLUZIE
Faptul de a fi ponderat în vorbire, de a asculta mai mult decât de a vorbi, în discuția preliminară telefonică și în interviu îți va aduce doar beneficii. Nu același lucru se poate spune despre vorbitul exagerat, prezentarea neobosită, acaparatul discuției cu detaliile pe care tu le consideri relevante. Ascultarea lasă spațiu celeilalte persoane și îi dă o stare de bine, provenită din respect. Vorbitul peste intervievator, cu vrute și nevrute, îi dă senzația unui om prea plin de el și îi trezește furia și dezgustul.
Păstrează-ți discursul concis și relevant, în screeningul telefonic și în interviu și vei avea doar de câștigat!
#pregatirepentruinterviu, #interviewtips, #careercoaching, #orientareincariera, #concisininterviu