Blog

Analizează anunțul de recrutare

Ai citit cu atenție anunțul de recrutare postat pentru un job vacant! Ți s-a părut interesant și ai vrea să aplici! Apăsarea ta pe butonul de ”Aplică acum” este un fel de invitație la discuție, lansată angajatorului. Bine ar fi ca, înainte de a aplica, să analizezi anunțul de recrutare cu mare atenție!

 

De ce să analizezi anunțul înainte să aplici?

Ritmul recrutărilor s-a modificat în ultima perioadă. Angajații nu mai au răbdare să primească răspunsuri, presați și de nevoile financiare, bineînțeles! De cealaltă parte a baricadei, angajatorii primesc ba prea multe candidaturi, majoritatea nerelevante, ba descoperă repede că aplicanții, aceia puțini, nu mai sunt interesați de job sau au aplicat fără să analizeze cu atenție anunțul.

Proiectându-ne în viitor, sperăm să ajungem la momentul în care:

Angajatorii:

  • analizează piața și știu ce șanse au să găsească anumite tipuri de candidați,
  • scriu anunțurile de recrutare foarte clar, real și cu detalii specifice astfel încât candidații să înțeleagă deja din anunț ce responsabilități vor avea dar și ce elemente aparte are jobul la care au aplicat.

 

Candidații:

  • se cunosc foarte bine pe ei, știu ce competențe au și ce își doresc de la viață și în privința carierei lor,
  • citesc cu atenție anunțul de recrutare (bine întocmit), aplică doar la jobul care li se potrivește,
  • dacă, în câteva zile de la aplicarea la job, se răzgândesc sau acceptă altă ofertă, își retrag candidatura din sistem.

Anticiparea viitorului!

Sigur, anticipez și eu viitorul, nu mi-o luați în nume de rău! Așa că, în spiritul eficienței și folosirii cu sens a timpului fiecărei părți, candidat și angajator, vă zic o vorbă din viitor:

Un candidat profesionist aplică doar la joburile care i se potrivesc și de care este foarte interesat. Acestea ar  trebui să fie cam puține, dacă viziunea candidatului este  clară. Deci, dacă ar fi cazul să își retragă candidatura, ar ști unde a aplicat, prin ce canal a trimis candidatura și ar putea astfel să revină ușor asupra ei, din respect față de timpul angajatorului și recrutorului. 

 

Cum analizezi anunțul de recrutare?

Până când ajungem în viitor, hai să vedem cum poți analiza anunțul de recrutare astfel încât să nu îți pierzi timpul aplicând la joburi care nu ți se potrivesc.

Reiterez faptul că pornim de la premisa că angajatorul și-a făcut temeinic temele și a elaborat anunțul de recrutare clar, relevant, cu elementele principale incluse în el, astfel încât tu să ai aproape toate informațiile cheie pentru verificare.

 

Pașii de analiză ar fi aceștia:

 

  1. Ce înțeleg eu din acest anunț?  Spune cu voce tare, cu cuvintele tale ce ai înțeles că vrea angajatorul și vezi dacă îți place ce auzi?
  2. Ce nu înțeleg din acest anunț? Care sunt acele pasaje pe care nu le înțelegi, ce cuvinte sunt neclare pentru tine? Noteaza-ți-le!
  3. Dacă știu despre ce e vorba și am înțeles anunțul, aș putea purta o discuție detaliată despre subiect? Pot folosi în discuție termeni specifici, care îmi sunt clari și pe care aș putea să-i definesc? Pot să dau exemple din experiența mea sau a altora pentru a arăta că înțeleg tema discutată?
  4. Ce întrebări aș avea eu pentru recrutor/ angajator? Ce nu îmi este clar din anunț și aș dori să îmi clarific? Ce nu apare menționat în anunț dar ar fi foarte important pentru mine să știu?

Dar nu, nu te opri doar la a citi ce-ți scriu aici! Dacă vrei să analizezi anunțul, răspunde cu voce tare la fiecare întrebare! Vei fi surprins(ă) de efect, de fluența exprimării tale, sau lipsa ei, atunci când explici ce ai înțeles.

 

De ce te ajută analiza anunțului de recrutare?

Faci jumătate din pregătirea pentru interviu! Dacă tu citești cu mare atenție anunțul, îți dai seama dacă ți-ai dori sau nu jobul, dacă ți-e clar sau nu ce vrea angajatorul. Ai deja subiecte de discuție pentru interviu și nu mai te simți prost că nu știi ce întrebări să adresezi.

Te ajută să intri în rol de partener de discuție, nu de persoană intervievată. Astfel că, la interviu, vei putea negocia aspecte ale jobului, dacă ți se va permite, sau vei avea suficiente elemente pentru a decide singur(ă) dacă e un job potrivit pentru tine. Nu vei mai aștepta feedback, pentru că îți vei fi clarificat din discuție dacă există potrivire sau nu între voi.

Ai pregătite exemple pentru fiecare competență căutată de angajator sau un răspuns în cazul în care nu ai acea competență. Unii angajatori care au muncit cu atenție la întocmirea anunțului, în care au inclus, în mare, atribuțiile tale viitoare din fișa de post, te vor putea intervieva în baza lui. Vor spune ceva de genul:

După cum am scris și în anunț, veți avea de gestionat o bază de date de furnizori. Vă explic mai întâi cine sunt acești furnizori….. Acum, puțeți să îmi dați exemplu de o activitate similară desfășurată de dvs. la joburile anterioare?

Nu te enerva dacă tu ai detaliat deja în CV-ul tău astfel de informații! Angajatorul sau recrutorul întâlnesc, des, candidați care mint sau înfloresc în CV-uri experiența lor. Așa că vor dori să le dai personal detalii.

 

Ce faci după ce ai analizat anunțul de recrutare?

Unii angajatori sunt dispuși să cunoască candidați care nu au toate competențele menționate de ei în anunțul de recrutare. Alții, nu! Recent, am văzut angajatori care subliniază această disponibilitate astfel:

  • cerință obligatorie” sau, din contră,
  • chiar dacă nu îndeplinești toate condițiile de mai sus, trimite-ne CV-ul, suntem interesați de atitudinea și potențialul tău.

 

Este decizia ta, într-un final, dacă vrei să aplici la un job. Și a angajatorului, dacă îți selectează CV-ul, dacă te sună, dacă te invită la un interviu. Unii angajatori sună candidații chiar și atunci când aceștia nu s-au obosit să le trimită un CV detaliat. Alți angajatori consideră că nu vor avea prea multe de descoperit la un astfel de candidat care nu și-a tratat cu seriozitatea candidatura. Așa că nu-l contactează.

 

Un lucru e clar: dacă vrem procese de recrutare derulate cu mai mult profesionalism, avem de lucru de ambele părți. Recrutarea, înseamnă, până la urmă, un proces prin care ajung la masa discuțiilor doi potențiali parteneri.

Cu cât ne pregătim mai bine, ambele părți, cu atât ne canalizăm energia și timpul, resurse atât de prețioase, spre un rezultat benefic amândurora!