Blog

Părinte în delegație! Cum rămâi aproape de copil?

distanta, deplasare parinte, copil

Dacă ai fost plecat în delegații sau copilul tău a fost în vacanță la bunici, o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, ai simțit, probabil, că nu e întotdeauna ușor să păstrezi conexiunea mentală și emoțională cu copilul tău.

Clar, e de preferat să fim aproape unii de alții. Cum să facem însă, ca atunci când e absolut necesar să ne despărțim pentru o perioadă scurtă de timp, să udăm legătura frumoasă părinte- copil?

Vei spune: Eeeee, e ușor acum, avem telefoane cu camere, ne vedem, vorbim zilnic! Dacă ai trecut prin asta, știi și tu că nu e întotdeauna ușor: unu, să-ți vină idei de petrecere a timpului, doi, să fie un timp petrecut de calitate.

Semnalul din partea copilului, care îți arată că emoțional, are nevoie să fie hrănit, este INDIFERENȚA sau PLICTISEALA. Ce e de făcut?

Ca în orice altă situație din viață, ideal ar fi să ne PREGĂTIM. Ce înseamnă asta? Să ne alocăm câteva minute într-o zi gândindu-ne ce vom spune, ce vom face cu copilul nostru.

Poți încerca următoarele:

–          Activități scurte ( de gradiniță, școală), împreună cu copilul, prin tele sau videoconferință (programează-le și alocă-ți câteva minute, la cafea);

–          Un joc: fie că e de distracție, educativ, sau simplu ( ex: descoperă ce am în mână, în timp ce treci cu rapiditate un obiect prin fața camerei);

–          Mesaje vocale sau scurte video-uri despre copil sau care au legătură cu el– implică puțin mister, care place copilului ( ex.: Azi voi vizita sau voi lucra la….. Imediat ce ajung acolo, îți trimit o poză, să fii și tu cu mine de la departare. Și să-mi spui ce vei observa interesant!)

–          Acțiuni special făcute pentru copil. Ex: când mănânci ceva delicios, împarte cu el prin telefon: spune-i că e porția lui.

–          Fii cu el în lumea sa. Întreabă-l ce face acum, ce va face azi și stai cu el în video conferință în timpul jocului său, în timp ce mânâncă, etc. Fii atent și implică-te dacă poți: joacă-te și tu!.

–        Viziune. Ține-l aproape de tine cu o viziune a viitorului. (Ex: Când mă întorc la tine încercăm împreună jocul acesta pe care ți l-am cumpărat. Unde vrei să ne jucăm?). Copilul va ști că despărțirea de tine e temporară și că te va revedea.

Actiuni de la distanta

 

Fă orice activitate îi place copilului tău într-o variantă adaptată videoconferinței, cu intenția de a-i arăta că el CONTEAZĂ imens pentru tine și că are un loc în viața ta.

Copilul are nevoie, pentru a fi conectat cu tine și cu lumea în care ești temporar, de RUTINA, GESTURI MICI, CONȚINUT al acțiunii RELEVANT pentru el.

Tu, părintele ai nevoie de PREGĂTIRE ( altfel trece ziua și nu ai vorbit nimic interesant cu copilul) și de ACȚIUNI MICI, de câteva minute.

E important să nu rămâi blocat în sentimentele tale de NEPUTINȚĂ, în ritmul frenetic în care îți faci jobul și nici în ideea că PUȚIN nu contează.

Copilul tău este cel mai important. Gesturile mici pe care faci pentru el, de la depărtare, din delegație sau deplasare, vă mențin aproape. Legătura părinte –copil este hrănită, întărită iar tu îți vei da seamă că acțiunile tale mici au avut succes, dacă copilului îi revine zâmbetul, așteaptă să-l contactezi sau dacă, pur și simplu, pregătește și el, la rândul lui ceva pentru tine.

Nu te opri din a căuta idei și nu uita: