Blog

4 idei să nu te împrăștii profesional în prea multe direcții

Cum să nu te împrăștii profesional în prea multe direcții?

Aparent vrem adrenalina unor noi începuturi. Dar căutăm și stabilitate financiară, în același timp. Ne simțim copleșiți dacă mergem pe multe cărări profesionale! Însă e și atrăgătoare libertatea care ni se promite.

Iată câteva idei care te pot ajuta să nu te pierzi pe tine acționând în prea multe direcții profesionale.

 

1. Admite că viața e prea scurtă pentru a-ți manifesta întregul tău potențial

Poate că ai o listă cu multe meserii care te atrag. Dar, îți place sau nu, ca să fii foarte bun(ă) într-un domeniu îți trebuie cunoștințe, experiențe și actualizare permanentă.

Te înțeleg! Simți că poți și vrei multe, repede. Așa am vrut și eu. La începutul carierei aveam o listă cu vreo 10 meserii. Am ales însă doar câteva. Am bifat, pe rând, ce aveam pe listă și mi-am păstrat altele ca opțiuni pentru hobby-uri sau activități periodice.

Dacă nu ai claritate, te poate ajuta un test Holland, de orientare în carieră. Sau o discuție cu un consilier în carieră, să îți prioritizezi opțiunile în funcție de valorile și criteriile tale. E valabil atunci când ești la începutul carierei tale, la mijloc sau mai târziu.

Rezultatul va fi o alegere de folosire a timpului tău.

 

2. Rămâi ancorat(ă) în realitate

Dacă unele dintre joburile care îți plac nu te ajută să îți satisfaci nevoile de bază, poate e momentul să îți reevaluezi opțiunile. Când meseria dorită de tine e în pericol să fie înlocuită de tehnologie, e momentul pentru tine să te adaptezi și să înveți ceva nou.

În plus, dacă vrei neapărat să lucrezi într-un anumit domeniu, e mai util să-ți asumi un început cu obstacole și să fii flexibil(ă) cu privire la primele tale experiențe.

De exemplu:

Dacă insiști să fii un inginer petrochimist și sunt puține joburi de acest fel pe piață, poate ai fi dispus(ă) să intri în domeniu pe un post de tehnician laborator, ca apoi să-ți atingi visul, treptat.

Este esențial ca alegerile tale să fie corelate cu joburile disponibile din piață, în acest moment.

Se fac studii care anunță ce competențe noi vor fi căutate pe piață sau ce domenii au nevoie de specialiști și mai calificați.

Top 10 competențe profesionale ale viitorului și cât timp durează să le înveți

Alte articole fac referire la joburi mai stabile, care au șanse mai mici să dispară. De asemenea, din feedbackurile de la interviuri și din anunțurile de angajare, îți poți da seama ce mai ai tu de învățat ( ex: Excel, Engleză, calculator).

Nu aștepta să fii forțat(ă) de situație, să ți se ceară la locul de muncă să înveți. Ia inițiativa și începe singur(ă)!

3. Definește-te la timpul prezent.

Dacă ai trecut prin mai multe experiențe profesionale, înseamnă că ai avut roluri care ți-au permis să înveți și să-ți folosești mai multe competențe. Ele rămân, în continuare, comorile tale de înțelepciune.

Reușești să-ți definești în două sau trei cuvinte titlul tău profesional de acum? Sau să sintetizezi obiectivul tău profesional de pus în CV?

 

Când te vei recomanda unui angajator vei scoate în evidență competențele de nivelul cel mai înalt sau prin care poți aduce plus valoare în companie. Nu le vei mai menționa pe cele de la începutul carierei tale, pe care  poate că le-ai mai uitat sau nici nu ți-ar mai plăcea să le folosești. Sigur, dacă nu cumva, din anumite motive, vrei să te situezi mai jos.

Să luăm un exemplu:

  • La începuturile meseriei tale, ajutai la crearea de proceduri de calitate.
  • Ulterior, ai devenit manager de echipă de calitate și ai coordonat auditori.
  • Recent, ai participat la implementarea unor standarde de calitate și la certificarea unor sisteme de management al calității.

Dacă tu mergi la interviu și afirmi că vrei să ajuți la scrierea procedurilor sau să fii auditor  intern, vei fi perceput(ă) ca supracalificat(ă). Dacă, în schimb, ceri un rol de coordonare de proces sau de echipă sau alt rol cu o perspectivă mai amplă, de certificator sisteme de management al calității, va exista o coerență mai mare între ce ești și ce ceri.

Angajatorul va găsi mai clară cererea ta iar negocierea va putea fi purtată cu cărțile pe masă.

 

4. Alege direcția pe care să nu o regreți

Unele persoane  regretă că nu și-au urmat un vis mai vechi. Și ar vrea să schimbe domeniul, să o ia de la zero.

Ținând cont că avem doar o viață, sigur că ne dorim să ne împlinim visele!

Dar dacă vei combina ce ai făcut până acum cu ce ți-ai dori să faci, nu ar fi mai ușor?

Dacă ai putea construi pe ceea ce deja ai clădit până acum? Și doar să dai o formă nouă vieții tale profesionale?

Iată câteva beneficii:

  • Vei consuma mai puțină energie. 
  • Vei ajunge mai repede la nivelul dorit.
  • Vei regreta mai puțin că ai investit timp și efort într-o direcție pe care acum vrei să o lași în urmă.

 

De exemplu:

Ai fost manager de producție timp de 20 de ani. De vreo 10 ani încoace te-a pasionat și cultivarea plantelor și producerea uleiurilor aromatice. Acum, la 50 de ani, vrei să ai propria ta afacere cu lavandă.

Îți va fi mai ușor. Primii pași deja i-ai parcurs.

Dacă vrei să lași totul în urmă și să te apuci de cu totul altceva, cine are dreptul să te judece?

Este alegerea ta! Asumă-ți efortul drumului cel nou, ai răbdare și acționează câteva zile, luni, câțiva ani! Întărește-te să faci față vorbelor descurajatoare!

 

Vei reuși!

Important este că îți vei fi trăit viața așa cum ai ales!