Vrei să știi dacă ai posibilități de dezvoltare la jobul tău nou! Ai vrea să afli aceste informații cât mai curând, chiar de la interviu, nu-i așa? Din articolele mele privind ”Pregătirea pentru interviu”, știi deja că recomand clarificarea detaliilor esențiale încă din primele interacțiuni cu angajatorul. Câștigi timp și mergi mai la sigur către jobul dorit.
Înainte de a vedea cum poți investiga aceste informații încă din interviu, să clarificăm ce te interesează, de fapt. Vrei să știi ce posibilități de dezvoltare ai la un job nou, în sensul de:
- oportunități de învățare,
- posibilități de promovare,
- plan de carieră pe termen mediu și lung?
Dacă îți este clară noțiunea în mintea ta, vei ști ce ai de verificat la interviu!
Posibilități de dezvoltare la un job nou – tipuri de companii
Acum să vedem peste ce tipuri de companii poți da:
Companii cu procese de training definite și implementate
În astfel de companii, vei întâlni proceduri de onboarding și training, planuri cu sesiunile obligatorii, pentru perioade definite. De asemenea, mai poți primi acces la traininguri punctuale sau facultative. Fie printr-o platforma de tip e-learning, fie susținute în clasă sau în fomat hibrid. Nu toate modalitățile prin care vei fi instruit vor fi eficiente pentru tine! Cu siguranță, însă, vei rămâne cu ceva din toate sesiunile de învățare accesate.
Companii care derulează training informal, nestructurat
Acestea sunt companii în care un angajat cu mai multă vechime transmite informațiile către noii veniți. Nu există o procedură clară, niște etape definite și structurate într-un plan scris. Cât îți însușești din informație, în calitate de nou angajat? Depinde de context, de abilitatea angajatului vechi de a-ți transmite informații și de tine! Depinde de cât de abil ești să ”furi” meserie și cât de motivat ești să reziști în ambiguitate.
Companii fără un proces de training intern
Le recunoști ușor: sunt acele companii în care intri și trebuie să te descurci singur. Să îți dai seama singur ce se întâmplă, care sunt procesele de lucru și ce ai de făcut. Ți se poate da acces la o platformă pe care trebuie s-o înțelegi singur sau un teanc de documente fără instrucțiuni și fără indicații. Te poți simți pierdut și dezorientat, la început, iar apoi ești pus în situația de a alege: accepți sau nu provocarea?
Accepți sau nu provocarea?
În cadrul interviului ai obiectivul să îți faci o imagine mentală cât mai completă asupra viitorului tău loc de muncă. Astfel vei putea alege în cunoștință de cauză dacă accepți sau nu provocarea.
Unii oameni nu fac față unui nou început fără susținerea din partea altora, o bună perioadă de timp. Alții sunt autonomi, prind rapid informațiile din mediu și reușesc să facă față cu brio unui context ambiguu și stresant.
Cum îți dai seama cum ești tu? Să facem un scurt test. Dacă te-aș intervieva, una din întrebările pe care ți le-aș adresa ar fi:
Iar tu îmi vei răspunde în unul din două moduri:
Observi diferența?
Dacă ai răspuns: ”Eu mi-aș dori…..” înseamnă că ești o persoană cu profil de ”A merge către….”. Cu alte cuvinte, înaintezi către o situație nouă cu o țintă pe care vei încerca să o realizezi. Ești, foarte probabil, genul de persoană care consideri că poți influența evenimentele externe în favoarea ta, cel puțin parțial.
Dacă ai răspuns: ”Nu mi-ar plăcea dacă….” înseamnă că ești mai degrabă o persoană cu profil de ” A fugi de….”. Probabil nu încerci să influențezi evenimentele în direcția dorită de tine ci aștepți din partea factorilor externi să vină către tine (de exemplu, o promovare). Poți fugi, chiar, de evenimentele care te dezamăgesc și nu ies așa cum ți-ai dori tu.
Nu aștepta! Fă-ți singur timp pentru dezvoltarea ta profesională!
Personal, sunt mai degrabă genul ”A merge către…”. Caut dezvoltarea profesională continuă. Unele companii m-au trimis la cursuri, au investit în mine, pentru a aduce valoarea în companie. Altele au refuzat să îmi acorde acces la cursuri care m-ar fi dezvoltat profesional într-o direcție dorită doar de mine. Am înțeles și asta.
Când activitatea mea a avut un ritm frenetic și părea că nu aveam timp pentru dezvoltarea mea profesională, am căutat. Da, am căutat să înțeleg ce lecție nouă am de parcurs. Uneori a fost nevoie să învăț să cer să particip la un curs și să negociez cu managerul meu. Alteori, a fost necesar să devin mai organizată, să îmi fac timp de dezvoltare profesională. Sau să spun mai mult ”Nu” acelor sarcini neprevăzute care interveneau exact când aveam timpul planificat pentru învățare.
Și totuși, pot afla din interviu ce posibilități de dezvoltare am?
Da, cu siguranță. Poți întreba:
Există un sistem intern prin care asigurați training angajaților?
Ce acces la traininguri oferiți?
Oferiți training angajaților? Imediat după angajare, ulterior? La cât timp? Îmi puteți detalia?
Dvs. cunoașteți bine sistemul de training intern și acum ați văzut și care este profilul meu. Ce traininguri pot accesa în compania dvs. pentru a mă dezvolta profesional?
Ce alte procese interne de dezvoltare a angajaților derulați: managementul talentelor, planificarea carierei, planificarea succesiunii?
Este compania deschisă la sesiuni de consiliere pentru angajați sau coaching pentru manageri?
Ar fi compania dvs. deschisă la sesiuni de învățare non-formale sau neconvenționale ( boot camp, retreat camp, etc?)
Clarifică întrebarea!
Cel mai eficient ar fi ca tu să îți definești clar, înainte de interviu, ce dorești să afli.
Vrei să știi dacă poți promova în timp scurt?
În cât timp? Dacă ți-ai formulat în mintea ta întrebarea așa, atunci nu mai ocoli subiectul. Nu vorbi în general, despre posibilități de dezvoltare. Recruiterul poate înțelege traininguri specifice jobului tău și tu te poți gândi mai departe. Întreabă concret și direct: ”În cât timp se poate promova în compania dvs.? Aveți exemple de persoane care au promovat în scurt timp? Ce le-a ajutat?”
Vrei să știi dacă compania e dispusă să îți plătească participarea la niște cursuri?
Menționează în întrebare tipul de curs dorit: ”Ar fi compania dvs. dispusă să îmi plătească participare la un curs de calificare în Managementul Proiectelor?” Vezi dacă compania este receptivă la acel tip de instruire pe care ți-l dorești. Sau preferă să te ocupi singur de dezvoltarea ta profesională.
Vrei să știi dacă vei beneficia de training introductiv încă din prima zi?
Cere detalii despre prima săptămână sau lună: ”Cum se va derula inducția mea pe post? Aveți un proces structurat?”.
Nu trage concluzii pripite!
Ai nevoie să știi unele informații pentru a decide singur dacă vrei să te alături acelei companii sau nu.
Dacă răspunsurile angajatorului nu te vor satisface, vei respinge compania, pe motiv că nu vor investi în tine? Ia în calcul și următoarele realități văzute de mine în companii, înainte de a răspunde categoric unei oferte de angajare:
- Dacă reușești să-ți construiești o reputație de profesionist, este foarte probabil că acea companie va investi în tine,
- Deși companiile afirmă că nu au buget de training, ele găsesc bani atunci când calificările necesare sunt esențiale pentru business.
- Poți negocia un acord prin care compania îți plătește un curs dorit de tine. Dacă pleci înainte de expirarea perioadei agreate de angajament, plătești costurile rămase,
- Dacă îți negociezi bine salariul, vei putea să îți achiți cursurile dorite din propriile tale venituri,
- Fiecare job nou, chiar și similar celui anterior, vine cu propriile lui oportunități de învățare din care te poți dezvolta,
- Dacă încă nu ai reușit să convingi compania să te includă în programe de formare, revizuiește-ți strategia și argumentele.
- Când tu îți începi dezvoltarea, chiar și fără inițiativa companiei, este foarte probabil să o continue ea.
Companiile acorda trainingurile obligatorii, necesare derulării activității în condiții legale. Când este vorba de includerea angajaților în programe de formare sau de dezvoltare a carierei cu costuri mari și de durată, vor fi aleși mai degrabă angajații loiali companiei, validați. În felul acesta compania își asigură investiția.
Obiectivul principal al companiei este profitul și dezvoltarea ta profesională trebuie să aibă legătură cu acesta.
Angajatorul va evalua performanța și potențialul tău, înainte de a te dezvolta mai presus de jobul pentru care te angajează.
Și, apropo, când întrebi ”Ce posibilități de dezvoltare am la acest job nou?” te întreb:
Ai înțeles bine ce presupune la noi acest post ( pe care poate l-ai mai avut în alte companii) ?
Cum ar putea contribui acest post, de același nivel ca cel anterior, la dezvoltarea ta profesională? Te-ai gândit la acest lucru citind anunțul, job description-ul oferit sau după ce ți-am descris postul în interviu?
Dacă tu nu vezi în acest post al nostru niciun fel de ocazie de dezvoltare, consideri că un următor nivel ți-ar fi mai potrivit, deja?
Atunci când alegi un job de același nivel, este important să existe ceva nou în el pentru tine. Cel puțin câteva elemente care să te ajute să te dezvolți. Un context nou, un subdomeniu din domeniul tău de activitate pe care nu l-ai exploatat suficient. Sau pur și simplu un alt mediu și o altă echipă în care să recreezi procese implementate anterior.
Posibilitatea de dezvoltare ți-o definești tu, o cauți tu, o creezi tot tu. Și tot tu îți faci timp pentru ea, ca ea să devină realitate!
Deocamdată participi la interviu pentru postul de nivel actual. Pentru acesta ar fi momentul să decizi dacă va contribui în dezvoltarea ta. Viitorul, promovarea, creșterea în cariera va depinde de o multitudine de factori. Chiar dacă ar fi discutate în cadrul interviului, detaliile despre un viitor impredictibil ar fi irelevante.
Ai încredere în drum!
În cel mai bun caz, ți-ar putea da o speranță către care să tinzi! Totuși, experiențele profesionale ale atâtor oameni arată că nu putem ști niciodată încotro merge cariera noastră într-o companie. Putem să planificăm, să fim performanți, însă dezvoltarea noastră nu trebuie să fie împotmolită într-o formă dată de altcineva. Planul nostru de carieră este al nostru personal. Se va crea treptat și tot responsabilitatea noastră va fi să-l îndeplinim, într-o companie sau în alta.
Personal, am găsit în fiecare job avut o oportunitate de învățare! Niciunul nu a constituit timp irosit fără rost. Fiecare job m-a adus mai aproape de ce mi-am dorit, învățându-mă și pregătindu-mă. La unele am avut competențe tehnice de dezvoltat, la altele, în schimb am lucrat pe soft skills în relațiile profesionale. Puzzle-ul s-a conturat într-un final și așa vă doresc și vouă!
Aveți încredere în drum, decideți pentru voi înșivă și asumați-vă deciziile! Fiți ceea ce sunteți! Iar dacă nu vă e clar ce vă doriți sau încotro s-o luați, dați-ne un telefon:
#Dezvoltare profesionala la job, #planuri de cariera, #dezvoltare prin job nou, #învățare