O emoție negativă care este ținută captivă în corpul și în mintea noastră ne secătuiește de energia necesară căutării unui job. De ce ținem în noi emoțiile negative și nu le eliberăm? Pentru că nu le înțelegem pe deplin.
Mintea noastră întoarce situațiile prin care am trecut pe toate părțile, încercând să găsească explicații raționale, logice, un sens. Iar corpul nostru tace în aceste momente, de cele mai multe ori el nefiind întrebat nimic.
Când avem nevoie de eliberarea emoțiilor negative?
Am putea aminti zeci de situații dar acest articol este legat de căutarea de job. Poți să rămâi blocat(ă) în stări negative atunci când:
- nu ai primit feedback concret din partea recrutorilor sau angajatorilor și te îndoiești de tine,
- te-au dezamăgit angajatori anteriori sau cei care te cheamă la interviu, prin acțiuni pe care le dezaprobi,
- un recrutor îți pune întrebări incomode iar tu simți un disconfort atunci când răspunzi sau nu la ele,
- îți analizezi acțiunile și simți dezamăgire cu privire la lipsa de claritate din mintea ta,
- te simți copleșit(ă) și obosit(ă) de atâtea încercări de a reuși.
Cele mai frecevente emoții negative care îți pot apărea în aceste situații sunt:
DEZAMĂGIREA: când ai o așteptare cu privire la tine și la ceilalți și lucrurile nu ies cum ai considera tu corect, profesionist, etc.
TRISTEȚEA: când simți că ai pierdut ceva în trecut, prin despărțirea de joburile anterioare sau când anticipezi că poți pierde oportunități, chiar de la angajatori care nu te acceptă după interviu sau pe care nici tu nu i-ai plăcut,
FURIA: când simți că nu ești evaluat(ă) corect de către recrutori, că nu ți se vede potențialul sau când consideri că aceștia ți-au făcut o nedreptate la interviu,
RUȘINEA: când consideri că ai făcut greșeli, la joburile anterioare sau la interviurile de acum și nu te poți ierta pentru ele.
De ce ți-ar prinde bine eliberarea acestor emoții negative?
Știi cum e să mergi împotriva vântului? Dar să te lași dus de un val de apă? Când îți e mai ușor?
Când vei înțelege sau vei da un sens emoțiilor tale, ele se vor simți ascultate și se vor potoli. Cu cât încerci să le ascunzi mai mult, să le eviți, cu atât mai violente vor fi.
Nu vei recunoaște, vei spune că ai trecut peste ce a fost, dar ceilalți ( recrutori, angajatori, prieteni) te vor auzi vorbind despre aceleși lucruri ( ”uite ce mi s-a întâmplat acolo, uite ce a făcut recrutorul acela, managerul acela”, vei folosi mult ”NU” și vei zice că tu nu ai nimic).
Freewriting și alte metode de eliberare a emoțiilor tale
Dacă, în schimb, te-ai decis să mergi mai departe către noi experiențe dar nu știi cum să faci, găsește mai jos câteva metode:
FREEWRITING sau scrierea liberă este un exercițiu prin care scrii tot ce îți vine în minte. Așa cum îți vine. Nu cenzurezi, nu evaluezi, nu judeci. Vei avea timp, la final, pentru concluzii. Dar scrie tot ce ai în minte, în ordinea în care îți vin gândurile.
DESEN/ SCHEMĂ/ SCHIȚĂ/ HARTĂ – ia niște coli goale (fără niciun fel de contur, desen pe ele) și umple-le cu ce vrei tu: mâzgăleli, desene, forme, cuvinte, săgeți de legătură, etc. Toate pornind de la întrebarea: CE MĂ PREOCUPĂ ÎN PREZENT?
MACHETA CU FIGURINE – alege-ți niște obiecte sau materiale cu care să creezi sau pe care doar să le aranjezi. Pot fi obiecte pe care le ai prin casă (obiecte decorative, pixuri, cărți, plușuri, etc) sau pot fi creații ale tale din plastilina, pastă de modelat, carton, pahare de plastic, etc. Așează-le pornind de la întrebarea: CE MĂ APASĂ ÎN PREZENT EMOȚIONAL? CE SIMT, CE MĂ DOARE? Și prin ce obiect aș reprezenta persoanele care au legătură, în mintea mea, cu aceste emoții ale mele?
Important, în toate aceste metode, este că :
- Atunci când vei pune mâinile (da, mâinile) la treabă te vei conecta cu emisfera ta cerebrală care coordonează emoțiile și partea ta creativă.
- În felul acesta nu vei rămâne blocat(ă) în minte și vei primi inspirație pentru soluții.
AUDIO/VIDEO RECORDING sau înregistrările audio/video. Dacă nu îți (mai) place să scrii, înregistrează-te vorbind, la fel, după același principiu: liber, necenzurat, fără judecată.
Ce faci după eliberarea emoțiilor?
Ai lăsat emoțiile să vorbească și ai pus în cuvinte toate mesajele din mintea ta, venite din emoții sau din rațiune. Ce faci acum? Dacă ai făcut aceste exerciții până când s-a instalat TĂCEREA în mintea ta, le-ai făcut bine! Acum, când mintea este liniștită, poți să te uiți la ce a ieșit și să te întrebi:
- CARE ESTE PROBLEMA MEA PRINCIPALĂ?
- CE MĂ DERANJEAZĂ CEL MAI TARE, DIN TOATE ACESTEA?
- CE NU ESTE ÎNCĂ PERFECT ÎN VIAȚA MEA?
- CARE AR FI PRINCIPALUL ASPECT PE CARE AȘ DORI SĂ-L VĂD REZOLVAT?
De câte ori am făcut, personal, exercițiile de mai sus și am ajuns până la punctul în care s-a instalat LINIȘTEA, am văzut clar care era problema mea. E surprinzător: uneori începi cu ceva și descoperi că te macină altceva.
De exemplu, am început cu ce mă tensiona la job și mi-am dat seamă că eram tristă pentru că nu vorbisem de ceva timp cu sora mea. Această revelație m-a calmat și am putut vedea mai clar: ce mă durea, ce soluții aveam, deja, la celelalte probleme.
După ce ai numit toate emoțiile din interiorul tău, poți să te ajuți de rațiune să găsești soluții la problemele care te macină. Vezi aici un scurt video: Emoțiile sunt ca flacăra unui dragon!
Ce faci când nu îți iese?
Ceri ajutor! Uneori, îți va fi greu și nu vei reuși. Fie pentru că ai prea multe gânduri, pe care le ții aproape de mult timp. Fie pentru că îți e greu să te vezi din interior. Atunci mai ai la dispoziție următoarele variante:
UN PRIETEN MATUR – care să te cunoască, să aibă capacitatea să te asculte și să îți poată da un feedback ( cum se văd lucrurile din exterior),
UN CONSILIER ÎN DEZVOLTARE PERSONALĂ – care să abordeze alături de tine exact subiectul emoțiilor reziduale provenite din experiențe profesionale anterioare; care să te ajute să îți crești încrederea în tine și să îți redescoperi resurse interioare,
UN CONSILIER ÎN CARIERĂ – care să te ajute să te percepi așa cum te percep, posibil, angajatorii în funcție de povestea pe care o spui la interviu sau comportamentul pe care îl adopți; care să te îndrume spre metode mai eficiente de prezentare a ta,
UN PSIHOLOG – care să te asculte ( în mai multe ședințe) și să te ajute să-ți gestionezi emoțiile și gândurile alambicate, să le organizezi pe categorii,
UN COACH – care să te ajute să dai un sens experiențelor tale anterioare și să te susțină în acțiunile imediat următoare.
Uneori vei avea nevoie doar să fii ascultat(ă), alteori vei avea nevoie de training ( să înveți despre managementul emoțiilor, prezentarea la interviu, etc).
Doar după ce faci această eliberare de emoții, vei fi pregătită pentru noul nivel: atingerea rezultatelor.
Vei merge la interviuri cu altă dispoziție, altă energie, vei fi mai deschis(ă) către noi experiențe și asta se va vedea.
Recrutorii sau angajatorii nu te vor percepe ca fiind suspendat(ă) undeva, în trecut, ci vor percepe disponibilitatea ta de a construi, alături de ei, noi experiențe!