Blog

Cum să îți revii după o angajare eșuată?

Să luăm câteva situații în care ai putea considera angajarea ta eșuată:

 • când începi un job nou și după câteva zile sau doar puțin timp, îți dai seama că nu e pentru tine,
 • când cauți job-ul potrivit și ești respins la interviuri,
 • când vrei un anumit tip de job și nu ești complet mulțumit(ă) de ce găsești,
 • când te uiți la unele joburi și ți-e frică, crezând că tu nu le vei putea face față,
 • când ești într-un context profesional și începi să te îndoiești de competențele tale.

Poate că simți vinovăție față de persoanele care au avut încredere în tine și ți-au dat o șansă. Sau poate te simți dezamăgit de propria ta persoană. Acestea sunt momente ideale pentru ca vocea ta interioară să fie ascultată:

Nu renunța (la tine)! Devino mai puternic(ă)!

Noi, oamenii, ajungem la conștientizare treptat. Uneori nu procesăm toate informațiile care ni se dau atunci când ni se prezintă provocările unui post. Alteori, ajungem la claritate în interiorul nostru după ce adunăm mai multe informații.

Așa că:

Dacă ai început un job nou și apoi ți-ai dat seama că nu îi poți face față sau că ceva din acel job nu se potrivește cu tine, ai dreptul să te răzgândești.

Pentru asta e perioada de probă, nu?

Problema apare atunci când tu, cel care ești atât de dornic să îți găsești un job, te întâlnești cu TINE, cu fricile tale ( ”dacă nu pot face față într-o multinațională, dacă mă voi plictisi să lucrez pe un singur segment, dacă nu voi primi training și sprijin, dacă nu este ce îmi doresc?”)

Să știi de la mine, omul care face recrutare: mi-ar fi mai simplu ca tu să ai CLARITATE în interiorul tău dinainte să te angajezi, încă de la momentul aplicării tale la job. Ar fi mai eficient pentru toată lumea, și pentru mine, compania pentru care recrutez și pentru tine. Câștigăm timp cu toții.

Dar omul din mine te ÎNȚELEGE! Știu, din proprie experiență, că:

 • nu e ușor să ajungi la claritate în interiorul tău ( cine sunt, ce e important pentru mine la un job, ce caut în momentul de față, care sunt criteriile pe baza cărora decid să aleg un job sau altul, etc),
 • nu e ușor să ieși din jocul cuceritorului ( doar vrei să convingi angajatorii să te ia, pentru a te valida tu pe tine),
 • deși pare că tu ești cel pe val, ai un disconfort în interiorul tău ( ori te învinovățești că nu reușești, ori crezi că ești ”defect”).

Pe undeva, nu ai făcut încă pace cu tine!

Ce poți face să îți revii după o angajare eșuată?

1. FACI PACE CU TOATE SITUAȚIILE DIN TRECUT CARE ÎȚI TREZESC ÎNCĂ EMOȚII NEGATIVE

 • Dacă e ceva de iertat, iartă! Iartă-te pe tine și pe alții! Când acționăm, o facem în baza unor convingeri pe care le avem la momentul respectiv. Credem că facem bine. La fel cred și ceilalți: recrutorii, colegii tăi, angajatorii! Așa că iartă!
 • Mulțumește pentru tot ce a ieșit bun din situațiile neplăcute! Găsește ceva, oricât de mic! Lecții de învățat, ce nu vei mai face niciodată, ce ai descoperit despre tine, despre alții?
 • Acordă-ți timp pentru vindecare! Vorbește cu cineva care să aibă răbdare să te asculte ( aș zice un psiholog), altfel s-ar putea să-i storci de energie pe cei dragi din jurul tău. Stai în natură, tu cu tine, relaxează-te! Ai nevoie de pace să poți avea deschidere față de un nou început.
Pacea vine din interior!

Trist este că evităm să apelăm la servicii profesionale, ale unui psiholog, terapeut, consilier în carieră, consilier în dezvoltare personală, coach atunci când suntem copleșiți de avalanșa de gânduri și emoții. Indiferent ce tip de sprijin vei alege, primele etape vor fi dedicate aducerii tale în prezent, integrării durerilor anterioare. Ai nevoie să revii în momentul prezent, să te redefinești în contextul actual: cine ești tu acum, ce competențe ai, ce puncte vulnerabile.

2. ÎȚI SCHIMBI PERSPECTIVA MENTALĂ DIN CARE PRIVEȘTI SITUAȚIILE

Cum ți-ar fi să consideri eșecul un training de competențe?

Când erai mic(ă), nu te supărai că nu știi sau că nu poți să mergi pe bicicletă, nu-i așa? Atunci când asta îți doreai. Te ambiționai să înveți, doreai să reușești iar părinții îți spuneau că ”totul se învață”, corect?

Ce anume ar putea să apară în viața ta care să nu poată fi dezvoltat precum îți antrenezi o competență?

 • Nu faci față la stres? Probabil ai nevoie să înveți delegarea, să spui nu.
 • Nu faci față la incertitudini? Probabil ai nevoie să te descoperi în situații noi, să-ți folosești resursele interioare de creativitate și rezolvare de probleme.
 • Nu ai luat cele mai bune decizii? Data viitoare vei ști din ce perspective să analizezi lucrurile.
 • Acțiunile tale au avut un impact negativ asupra altora? Poate ai de învățat cum să analizezi mai mult la început astfel încât să nu produci pagube din grabă sau din neștiință.

Indiferent ce-ar fi, e tot ceva de exersat. Ceva ce nu ai ajuns încă să gândești, să conștientizezi, să asimilezi sau să-ți însușești.

Privește lucrurile din alt unghi!

Orice mesaj ai primit dintr-o situație pe care o consideri eșec, nu este un verdict definitiv ci mai degrabă un feedback care reflectă un context.

Dacă ACUM îți e greu să lucrezi într-un mediu dezorganizat, nu înseamnă că NICIODATĂ nu vei putea să lucrezi în această lume devenită din ce în ce mai haotică. Și nici că tu nu ai un loc pe lumea asta! Mesajul pe care l-ai primit este că NU AI ÎNCĂ O COMPETENȚA DEZVOLTATĂ precum: toleranță la incertitudine, rezistență la stres, gestionarea ambiguității sau cum vei vrea să o numești.

3. INTEGREZI FEEDBACKUL ȘI MERGI MAI DEPARTE

Nu vei fi întotdeauna de acord cu ceea ce îți reproșează alții. Poate îți spune un recrutor că nu ai capacitate de convingere, că CV-ul tău nu e relevant, că nu te prezinți suficient de ”în forță”, că nu ai fost coerent(ă), că te subestimezi sau supraevaluezi, etc.

NU EȘTI OBLIGAT(Ă) SĂ FII DE ACORD CU FEEDBACKUL!

Clar, ai propria ta versiune asupra realității și tu nu ești FEEDBACKUL care ți s-a dat. Cine face o remarcă despre tine vorbește jumătate despre tine, jumătate despre el/ea. Dacă ai cunoaște persoana, ai înțelege ce-ți spun! Dar, chiar și așa, ce ai manifestat tu prin comportament, a rezonat cu ceva din ea. Și ea doar ți-a transmis ce a văzut în tine și cum a interpretat. Așa că:

Feedbackul nu îți spune cum ești tu în realitate ci cum ai fost perceput(ă) de către o anumită persoană, într-un anumit context. Este mai degrabă legat de impresie decât de realitate! Realitatea ți-o construiești tu! Și tot tu ți-o modifici!

În final, opinia ta despre tine este importantă! Ce înseamnă asta?

În spiritul dreptății și al echității, ai dreptul la propria ta opinie așa cum ai dreptul să îți construiești viața cum dorești mai bine. De fapt, este responsabilitatea ta, și doar a ta, să ai grijă de emoțiile tale, de gândurile și de acțiunile tale.

Opinia ta contează, nu a altora!

Dacă opiniile altora te demoralizează și te doboară, ai nevoie să revii către tine, să te cunoști mai bine și să decizi cum vrei să fii. Părerea mea este că feedbackul ne poate ajuta, mai ales dacă înțelegem ce a văzut cealaltă persoană în noi și ținem cont de ce ne-a spus.

E suficient să primești o dată feedback și, dacă-l pui în practică, nu mai e necesar să-l auzi a doua oară.

Dacă mai mulți oameni îți spun același lucru negativ despre tine, ai ocazia să reduci suferința din lume și din tine, dacă ții cont și îți revizuiești comportamentul.

Nu încurajez aroganța (”sunt cum sunt și alții trebuie să se conformeze”) și nici victimizarea ( ”alții sunt mereu de vină, eu nu am făcut nimic”). Dar dacă opinia ta nu se schimbă, dacă nu reușești să te vezi și prin ochii altora, tu nu te vei schimba, nu vei progresa.

Feedbackul se primește cu un ”mulțumesc”, se analizează, se sortează și se alege din el, dacă ceva este relevant.

În final, decizia de a-ți dezvolta noi competențe este doar a ta!

În concluzie, dacă vrei să te întărești după o angajare eșuată, ai nevoie să te ierți și să decizi ce faci mai departe.

Poți rămâne la pământ, sub povara emoțiilor și gândurilor obsedante sau te poți redresa către o nouă direcție!

Dezvoltarea personală și profesională e o alegere personală.

#dezvoltareprofesionala, #esecprofesional, #dezvoltarepersonala, #dontgiveup, #be stronger.